Yrjönkatu 8

00120 Helsinki FINLAND SUOMI ---------- Map/Kartta 

phone +358-9-441901

Mon-Fri / Ma-Pe 11:00-18:00 Sat / La 11:00-14:00

(other times possible by appointment)

info@soundcenter.fi   

Hinnasto/PriceList


Acoustics of Finland AE-2X
Outlaw
Dolby Digital
Letter to Boston Audio Society re DVDs and Regions

(in Finnish/Suomeksi)


Pickering
Telarc/Decca CD's
Home Theater
DVD 5.1 Films
Nordic Press

(original English text)

Lyhennetty versio HiFi Lehdessä (12/2000)

(Osa II/Part II - click here)

Tämä kirje oli Boston Audio Society:n lehdessä:  

Hollywood johtaa DVD-maailmaa Japanin ollessa kauko-ohjaimen varressa. Yhdysvaltojen ollessa kyseisen median päämarkkina-alue, amerikkalaisten voi olla vaikea käsittää sitä sotkua, jonka elokuvayhtiöt aiheuttavat elokuvien julkaisujaksottamisella Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä. Tämä jaksottaminen on toteutettu käytännössä DVD-materiaalin yhteensopimattomuudella (ilman epävirallista hakkerointia) DVD-foorumin luomien maantieteellisten aluejakojen välillä. 

Alue yksi on rajattu Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Ykkösalueelle tehdyt levyt eivät toimi eurooppalaisissa kakkosalueen soittimissa, eivätkä eurooppalaiset kakkosalueen levyt toimi ykkösalueelle tarkoitetuissa soittimissa. Kaiken kaikkiaan eri alueita on kahdeksan, joista kaksi on varattu lento- ja laivaliikenteelle. Kiinalla on yksi alue kokonaan itselleen. 

Miksi tämän kaiken pitäisi sitten kiinnostaa amerikkalaisia? Ensinnäkin, he eivät pysty katsomaan brittiläisiä, australialaisia tai muita ulkomaalaisia englanninkielisiä elokuvia tai muuta materiaalia, kuten esimerkiksi BBC:n tuotantoja. Toiseksi, aluekoodit rajoittavat Yhdysvaltojen ulkopuolisen materiaalin markkinointia Yhdysvalloissa ilman, että materiaalista tehdään myös ykkösalueelle oma versionsa. Kolmanneksi, aluekoodit hidastavat DVD-median uudiskasvua ja teknisiä kehittymismahdollisuuksia (samalla ylläpitäen levyjen ja soittimien korkeita hintoja), koska ihmiset Yhdysvaltojen ulkopuolella reagoivat negatiivisesti tähän keinotekoiseen markkinointiin. Viimeiseksi, aluejakoon liittyvät säännöt pakottavat pienemmät yritykset julkaisemaan useita eri versioita tuotannostaan. Lisäksi, kun äänittävät DVD-soittimet tulevat markkinoille, äänittäjän tietous levyjensä toimivuudesta maailmalla tulee mahdottomaksi (kts. alla). 

Brittiläinen kaupan alan lehti haastatteli tästä älyttömyydestä Koji Hasea, DVD-foorumin puheenjohtajaa. Hän kielsi ongelman selittämällä videonauhojen ja laserlevyjen aluejaon Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä alkaneen jo 80-luvun alusta erilaisten televisiostandardien muodossa (NTSC, PAL ja SECAM). Hase ei vaikuttanut ymmärtävän, että nämä erilaiset värijärjestelmät syntyivät erillisten tuotekehityksien tuotteina, eikä tarkoituksenmukaisena markkinoiden jakamiskeinona.  

Näin ei kuitenkaan ole DVD-levyjen kanssa, vaan DVD-järjestelmällä olisi täydet edellytykset maailmanlaajuiseksi yhtäläiseksi järjestelmäksi. Kuitenkin vaikuttaa siltä, että joku DVD-foorumissa on lukenut Samuelsonin kirjoittaman kirjan "Economics 101" ja kuvitteli maksimoivansa voitot jakamalla markkinat. DVD-soittimien valmistajien on luvattava foorumille osana heidän lisenssisopimustaan, etteivät valmista soittimia, jotka soittavat useiden alueiden levyjä. 

Joku voisi väittää, että DVD-foorum on tehnyt vahinkoa vain itselleen näillä säännöillään, tehden DVD-soittimista vähemmän houkuttelevia ostettavaksi Yhdysvaltojen ulkopuolella. 

Eurooppalaiset, australialaiset ja uusiseelantilaiset ovat kuitenkin erittäin aktiivisia mahdollistamaan yhdysvaltalaisten ykkösalueen levyjen katselun kakkosalueen soittimissa. Tällä hetkellä ehkä noin 20 prosenttia brittiläisistä kulutuselektroniikka-aikakausilehdistä on keskittynyt opettamaan lukijoille, kuinka hakkeroida kakkosalueen soittimet käyttäytymään kuten ykkösalueen soittimet. Riippuen soittimesta,tämä hakkerointi voidaan tehdä joko kaukosäätimen kautta tai asentamalla soittimeen erillinen mikropiiri. Samaan aikaan DVD-foorum pyrkii kehittämään uutta alueentunnistusjärjestelmää levyihinsä, "smart disc", joka tekee tyhjäksi kaikki paitsi kaikkein hienostuneimmat hakkeroinnit. 

Kaiken lisäksi ykkösalueen ja kakkosalueen levyjen välillä on huomattavia sisällöllisiä ja jopa laadullisia eroja. Eroja esiintyy vuorollaan kummankin alueen hyväksi, joten tältä kantilta ei voi sanoa kumman alueen levyt olisivat parempia.

 Kiinalaisilla vaikuttaisi olevan suurin yritys tunkea "monialuesoittimia" eri markkina-alueille, luoden merkittävän vastakkainasettelun kiinalaisten DVD-soitinvalmistajien ja DVD-foorumin välille. Brittiläinen, suuri jälleenmyyntiketju, Tesco, on myös tuonut itseään esille Iso-Britanniassa ainoana merkittävänä monialuesoittimien toimittajana, DVD-foorumia uhmaten. 

Kuluttajat haluavat soittaa kaikkia levyjä, joita he ovat hankkineet, mitä kukaan ei varmaankaan väittäisi epäeettiseksi lähtökohdaksi. Kun käyttäjät hakkeroivat soittimensa, poistuu yleensä soittimeen asennettu kopiointisuojausjärjestelmä, Macrovision. Tätä kautta häviää myös yleinen kunnioitus kopioinnin estoon liittyvää propagandaa kohtaan. 

Äänittävien DVD-soittimien mahdollinen tuleminen herättää vielä lisää kysymyksiä. Valmistajat taistelevat tällä hetkellä kolmen mahdollisen äänitysmuodon välillä, joista kaksi on DVD-foorumin hyväksymiä ja yksi (Pioneer) ei. Mitä tapahtuu, kun ihmiset alkavat tehdä omia DVD-levyjä (mahdollisesti jopa pieniä lainauksia eri elokuvista henkilökohtaiseen käyttöön täysin laillisesti) ja joutuvatkin ongelmiin eri laitteistojen ja äänitysmuotojen takia? Eikö kuluttajilla ole ollut jo tarpeeksi ongelmia PAL- ja NTSC-järjestelmien yhteensopimattomuuden takia? 

Tällainen täydellinen hölmöily on kuluttanut jo tarpeeksi energiaa. Loppujen lopuksi ihmiset haluavat soittaa millaisia levyjä tahansa, millaisissa soittimissa tahansa. Soittimien valmistamiskustannusten laskiessa kohti sataa Yhdysvaltojen dollaria, käyttäjät saattavat jopa ostaa kaksi erillistä soitinta ja näin koko DVD-foorumin pakkokeinojärjestely on ollut turhaa. 

Sitä paitsi, en ole edes miettinyt kuutta muuta aluetta. Venäläisen materiaalin markkina-alue ei ole valtava, mutta sellaisia ihmisiä kuitenkin löytyy, jotka haluaisivat nähdä Kirsikkapuutarhan alkuperäistuotannon venäjäksi. LP-levyjen, kasettien ja CD-levyjen maailmanlaajuinen yhdenmukaisuus on varmasti päätekijä niiden suuren menestyksen takana. Mitään lakia ei koskaan tehty rajoittamaan videokasettienkaan levitystä ympäri maailmaa, joten useita standardeja toistavia ja nauhoittavia videonauhureita sekä useita standardeja näyttäviä televisioita on olemassa ja yleisessä levityksessä. 

Kaikki lisäykset, ehdotukset, vastaväitteet yms. otetaan mielellään vastaan

(Osa II/Part II - click here)

Dr. Robert F. Woods

Sound Center Inc.

Yrjönkatu 8

00120 Helsinki, FINLAND

robert.woods@soundcenter.fi  

 

Are you an AV professional?

Follow industry developments with Chameleon Oy's "AV Reporter"

  

 

_________