Yrjönkatu 8

00120 Helsinki FINLAND ----------- Map/Kartta

Also home of the American Bookshop (click for great computer book offers)

 phone +358-9-441901

Mon-Fri / Ma-Pe 11:00-18:00 Sat / La 11:00-14:00

info@soundcenter.fi  

Hinnasto/PriceList


Acoustics of Finland AE-2X
Outlaw
Dolby Digital
Letter to Boston Audio Society re DVDs and Regions

(in Finnish/Suomeksi)


Pickering
Connoisseur spare belts
Telarc/Decca CD's
Phono Pre-amplifier

LP Pre-amplifier


Home Theater
DVD 5.1 Films
Other/Muut
Nordic Press

Fun stuff:

The Great Yogi (Yogi Berra)

You Might Be A Bubba If -

Who's on First

One of the nice themes from CarTalk: Listen!


 

 

 

Huvudstadsbladet 1/2004

  

Translated to Finnish

Translated to English 

Original (unedited) Swedish:

Hufvudstadsbladet - Söndagen den 11 januari 2004

Han tror på det rena ljudet

Det här är berättelsen om hur ödet - kombinerat med en godportion äventyrslystnad - kom att föra amerikansk amedborgaren Robert Woods från sina hemtrakter i New York till Helsingfors där han kom att etablerat sig som importöroch försäljare av ljudåtergivnings apparatur av god kvalitet.

Som utexaminerad filosofie doktor i planering jobbade Woods som ingenjör på en kemisk fabrik i Tennessee. Men den tillvaron kändes inte bra, sättet på vilket t.ex. miljöfrågorna hanterades på fabriken gillade han inte. Så han beslöt sig för att lämna jobbet och inleda en akademisk karriär istället. Det blev University of Michigan och studier i miljöplanering. Efter en avlagd fil.dr examen blev Woods sugen på nya intryck och hoppade på en båt till Europa med ett stipendium på fickan.

Målet för Woods resa var Prag. Tidpunkten är augusti 1968. Mitt ute på Atlanten på det lilla fartyget får han av en tjeckisk medpassagerare som står ute på däcket och försöker trimma in sin reseradio höra att Sovjetarmén som bäst tågar in i Tjeckoslovakien och att landets alla gränser är stängda.

Unge Woods beger sig då till London i stället i väntan på att läget skall normaliseras och han kan åka vidare till Tjeckoslovakien. Människoöden I Prag, dit vår man anländer i oktober samma år, hamnar han så gott som genast i en av de första stora demonstrationstågen. Att på nära håll ta del av konfrontationen mellan pragborna och de sovjetryska soldaterna var ingen angenäm upplevelse för Woods. De ryska gevärsmynningarna var aldrig långt borta.

Upplevelserna från Praginvasionen är fyllda med tragiska ögonblickbilder och sorgliga människoöden som för Robert Woods ännu trettio senare känns tunga.

Nästa etapp för Woods som egentligen kommit till Europa föratt studera europeisk planering skulle bli Köpenhamn. Resan dit gick emellertid via Helsingfors, han hade köpt en biljett som tog honom på en rundtur till flera städer i Europa.

Till Sumparn anländer så denne resenären en kylig decembermorgon och hade inte insett att vårt ibland nog så bistra klimat kan vara nog så svalt, men han klarade sig i den bitande kylan till ett resandehem trots att han blivit av med sin ytterrock.

Ödet ingriper Robert Woods beslöt sig för att stanna kvar över vintern. Hagalund och dess skapare Heikki von Hertzen verkade så pass intressanta att han beslöt sig för att ägna detta samhällsprojekt ett kapitel i sitt arbete.

När Woods äntligen blivit förhållandevis stationär kunde han sända efter sina saker från Amerika, bland annat saknade han sin skivspelare.

När försändelsen anländer till Helsingfors var den arma grejen obrukbar, den hade fått sig en törn under transporten. En ny axel behövdes. Ingen ersättande del fanns att uppbringa i Helsingfors eller i övriga Europa heller, för den delen. Robert Woods måste importera den från USA.

Den händelsen blev sedan grunden till ett helt liv med ljudåtergivning och förstärkare allt vad därtill hör. Woods lämnar hagalundsprojektet och grundar i stället år 1970 företaget Sound Center för att börja importera nya produkter för den finländska marknaden.

Nya märken

Men i början på 1970-talet var klimatet inte så gynnsamt för en nykomling som ville sälja musikanläggningar i Helsingfors, som dessutom var utlänning.

- Tyvärr, vi har alla de modeller vi behöver, sade en av stadens större affärer när Woods hörde sig för om det märke han representerar kunde tas med i kedjans repertoar.

Men skam den som ger sig. I dag kan Woods stolt konstatera att det är han som sett till att sådana märken som Marantz, JBL, Harman Kardon, Teac och många fler finns representerade. Men trots att Woods lyckats med att öppna vägen för ett flertal välkända märken har det inte lett till stora ekonomiska framgångar honom.

Value for money

Woods grundade med några likasinnade ett nytt märke - NAD som byggde på principen bra kvalitet till lagom priser. De stora tillverkarnas knep att locka kunderna i butiken med blinkande lampor och överdimensionerade basregister har han ingen som helst förståelse för.

- Tänk dig hela den långa kedjan med musiker och tekniker som tillsammans gör sitt yttersta för att musiken skall låta så naturtrogen som möjligt när den spelas in, hur kan då en tillverkare av högtalare gå och lägga på lite extra bas eller diskant, för att få det att låta fylligare. Alldeles horribelt, utbrister Woods och ser förkrossad ut.

Själv berättar han med illa dold stolthet att de högtalare han själv i tiden importerade - som enda modell gick mot strömmen med dessa överdimensionerade basregister - och erhöll fem stjärnor i de finska branschtidningarnas test.

Men efter trettio år i branschen hyser han inte längre några illusioner om människans fåfänga. Eller att kunderna skulle få tillräcklig information om produkterna de köper.

Inte sällan händer det att någon sticker sig in i butiken och slänger fram frågan: har ni utrustning som kostar över tiotusen (mark). När Woods medlidsamt skakar på huvudet försvinner de snabbt.

- Det finns en massa människor för vilka priset är viktigare än kvaliteten, suckar han.

Bra kvalitet behöver inte kosta stora pengar, men alldeles för få inser det. Woods hoppas att de stora tillverkarna kunde komma kunderna tillmötes och erbjuda det stora mellanskikt som inte nöjer sig med massproducerade standardprodukter och som inte vill lägga ut jättebelopp på god HiFi-anläggning.

Även böcker intresserar

Som den akademiker han är hyste Woods även ett brinnande intresse för böcker. Det ledde till att han grundade en bokhandel, det blev American Bookshop. Filosofi, historia och antropologi var några av de ämnen som Woods koncentrerade sig på.

- En äkta bokhandlare bör ha alla viktiga böcker i en viss genre på sina hyllor, anser han. Så när en kund kommer till affären för att köpa en viss bok, kan det väl hända att han ögonen på någon annan bok, som han kanske köper nästa gång.

Den ädla tanken har dessvärre inte fungerat för Woods, och han tvingades banta ner verksamheten.

Trots att verksamheten numera går på sparlåga har Woods fortfarande dryga 10 000 böcker (bl.a. 200 volymer som behandlar amerikanska indianer) nedpackade i sin källare.

Nu sätter han sitt hopp till internet. Den vägen kanske han kan nå ut till intresserade läsare, återstår bara att få titlarna katalogiserade.

Monopolet bröts

Men som bokhandlare lyckaders Woods bryta monopolet för import av PC-programmanualer. - Importören lät alla tro att det inte var möjligt för någon annan att ta in dataprogram och -böcker, men det bet inte på mig så jag började importera Windows 3 programmet med tillhörande manualer och sålde dem till halva priset. Konkurrensverket gav mig sitt fulla stöd, så det gick bra, skrockar Woods idag, tio år senare och tillägger att han därmed lyckades pressa priserna för hela branschen.

Så inget är nytt under solen, säger Woods och tänker på de mödor som Ikea, Bauhaus och Lidl har fått utstå när de vill etablera sig i Finland.

Robert Woods sitter i sin butik på Georgsgatan och är fortfarande beredd på att kämpa för att allmänheten skall få upp ögonen för kvalitetstänkandet när det gäller ljudåtergivning. Vem som utgår med segern - planeringsingeniören från New York som Pragvåren strandsatte hos oss eller de stora masstillverkarna, det får framtiden utvisa. Kampen blir inte lätt, marknadskrafterna är starka medan de som tror på kvalitetstänkandet, eller som Woods vill formulera det rimligt bra produkter till ett vettigt pris, har svårt attfå sin röst hörd.

TEXT CHRISTIAN SÖDERSTRÖM  

Yrjönkatu 8

Mon-Fri / Ma-Pe 11:00-18:00

Sat / La 11:00-14:00

Are you an AV professional?

Follow industry developments with Chameleon Oy's "AV Reporter"

  

______