Yrjönkatu 8

00120 Helsinki FINLAND ----------- Map/Kartta

 phone +358-9-441901

Mon-Fri / Ma-Pe 11:00-18:00 Sat / La 11:00-14:00

(other times possible by appointment)

info@soundcenter.fi  

 

Hinnasto/PriceList


Acoustics of Finland AF-2/AE-2X
Outlaw
Dolby Digital
Dolby Info
Letter to Boston Audio Society re DVDs and Regions

(in Finnish/Suomeksi)


Pickering
Connoisseur spare belts
Telarc/Decca CD's
Phono Pre-amplifier

LP Pre-amplifier


Home Theater
DVD 5.1 Films
DVD Library
Other/Muut


Electronic Workshop Ads
Nordic Press
Other stuff:

Cost/Benefit Analysis - "Missouri Style"

Natural Resources/Conservation - Thanks!

Fun stuff:

The Great Yogi (Yogi Berra)

You Might Be A Bubba If -

Who's on First

A Riddle

Real Good Sopranos Page

One of the nice themes from CarTalk: Listen!


Michigan Stadium - "The Big House"

"Hail To The Victors"

Kirje Tekniikan Maailmalle - Letter to Tekniikan Maailma (16/03)

Kotiteatteri - ajatuksia

Puhuttaessa kotiteatterista, ihmiset käsittävät sillä tarkoitettavan 5 tai 6 kanavaista äänentoistoa. Tätä versiota kotiteatterista käyttävät myös niin kulutuselektroniikan jakelijat kuin mediakin puhuessaan aiheesta.

Epäilemättä tämä on tulosta Dolby Digital 5.1/6.1 -järjestelmien leviämisestä. Valitettavasti huomaamatta kuitenkin jää, että samaan rajalliseen tilaan rajallisella budjetilla hankittu erinomainen stereo-järjestelmä saattaakin olla paljon parempi vaihtoehto.

Asianmukaisesti rakennettu Dolby Digital 5.1/6.1 vaatii todellisuudessa kaikkiin 5 tai 6 kanavaan, sekä subwoofer-kanavaan samanlaatuiset kaiuttimet. Eli kaikkien kaiuttimien ja vahvistimen tulee olla erinomaisia loistavan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Ääneltään epäpuhtaiden, kuten kumisevien tai kaakattavien kaiuttimien käyttö taka- ja sivukaiuttimina tuhoaa laadukkaan äänen. Vaikutus on sama kuin jos söisit kunnon pihvin päällä ketsuppia - maistat vain ketsupin. Samasta syystä subwooferin lisääminen usein vain laittaa "bassoketsuppia" äänen päälle.

Vahvistimen todellisten vahvistusominaisuuksien jakaminen 6 kanavalle kahden sijaan rajoittaa mm. dynamiikkaa ja vahvistimen antamaa tehoa, jota tarvitaan puhtaan äänen muodostamiseen.

Usein surround-ääntä verrataan TV:n ääneen, joka on aina kamala, riippumatta siitä miten suurella Hifi-sana oli kirjoitettu television kuljetuslaatikkoon. Kannattaisikin sen sijaan kuunnella, millainen ääni tulee erinomaisesta stereosta ja käyttää sitä standardina valintatilanteessa. Erinomainen stereo ei ole sama kuin "kallis" stereo; liian monissa laitteistoissa myyntihinta on ainoa viite äänenlaadusta. Kun ääniraidat on äänitetty hyvin, erinomainen stereolaitteisto antaa täyden seinällisen ääniä, siten että esim. keskiäänet tulevat juuri keskeltä. (Stereo tulee kreikan sanasta 'stereos', joka voidaan kääntää suomeksi jäntevä. Sanan englanninkielinen vastine on 'solid'.)

"Tavanomainen monikanavainen järjestelmä" onkin tunnettu siitä, että se ei toista musiikkia kunnolla - tämän myöntävät jopa monet, jotka kannattavat kotiteatteriksi 5/6 kanavan järjestelmää - ja siten todetaankin, että jokin laitteisto on hyvä musiikin toistoon ja toinen parempi elokuvien katseluun. Kaksi yksityiskohtaa pistää tässä silmään: 1) Koska elokuvissa on niin paljon musiikkia, tulisi äänentoiston aina olla hifi-tasoa, ja 2) jos elokuvan on tarkoitus vaikuttaa todelliselta, äänten tulisi olla niin keskusteluissa kuin muuallakin niin luonnollisia kuin mahdollista - ja tämä vaatii jo HIFIä - ei vain pinnallisia surround-ääniä. Ja tietenkin stereojärjestelmä soittaa perinteisen musiikin edestä, suunnasta josta sen kuuluukin tulla.

Paljon edellisestä on kiteytetty keskusteluista, jotka seurasivat siitä että joku totesi hifi-kaiuttimien olevan olemassa, mutta että oliko olemassa myös kotiviihdekaiuttimia"? Toivottavasti kuluttajat ymmärtävät aloittaa oman kriittisen vertailevan tutkimuksen ja kuuntelun, eivätkä tuijota pelkästään terminologiaan ja formaatteihin.

 Robert F. Woods

SOUND CENTER

 

 

 

 

Mon-Fri / Ma-Pe 11:00-18:00 Sat / La 11:00-14:00

Map/Kartta

Are you an AV professional?

Follow industry developments with Chameleon Oy's "AV Reporter"

  

______